Как мога да получа информация за даден имот?

Разгледайте внимателно офертите на нашият сайт и когато попаднете на обява, която ви допада пишете ни или се свържете с нас на посоченият телефон, за да получите повече подробности. Споделете вашите критерии на търсене и ние ще ви предложим и още подходящи за вас имоти.

Как мога да направя оглед на имот?

Свържете се с нас и ни кажете кой е имотът, който ви интересува. Ние ще направим всичко останало за да организираме оглед, разбира се съобразен изцяло с вашето свободно време.

Как да запазя имотът който съм харесал?

За да запазите даден имот е необходимо да оставите депозит, срещу който ще получите и разписка за дадената сума. По този начин имотът се сваля от продажби и се преминава към сключването на предварителен договор. Размерът на депозита варира в зависимост от конкретният имот. Най добре е да се свържете с нас за да получите пълна и точна информация.

Какво представлява предварителният договор?

Практиката е наложила при сделките с недвижими имоти, страните да подпишат предварителен договор, с който да се подготви сключването на окончателният договор. Към сключване на предварителен договор се пристъпва след като сте харесали даден имот и сте се запознали с всички документи удостоверяващи собствеността на продавача, , убедили сте се в неговата самоличност, дееспособност и представителна власт, както и че имотът не е обременен с тежести. Предварителният договор съдържа всички съществени условията на сделката, които е необходимо да залегнат в нотариалния акт при нейното изповядване, като подробно описание на имота, цената, страните, сроковете за сключване на окончателен договор под формата на нотариален акт и другите съществени условия.

Кога се прехвърля собствеността върху имота и ставам собственик?

Собствеността на имота се прехвърля при подписването на окончателният договор – нотариален акт. Това става в кантората на нотариус в района на които се намира закупеният имот. Нотариусът прочита изготвеният от него нотариален акт и след като потвърдят посочените в него обстоятелства той се подписва от трите страни – Продавач, Купувач и Нотариус. Обикновено нотариалният акт е окончателно готов и бива предаден на купувача до 10 дни от деня на изповядване на сделката.

След като стана собственик на имот какви данъчни задължения имам?

След като придобиете даден имот с разрешение за ползване /акт16/ имате задължение в 2-месечен срок го декларирате в отдел „Местни данъчни и такси“ на общината, в която се намира имотът.

Когато в апартамент отдаден под наем има ремонт, за чия сметка е това - на наемодателя или наемателя?

По принцип текущи ремонти, който имат за цел да възстановят вреди от ежедневното ползване на имота, са за сметка на наемателя, а по-големи и основни ремонти се поемат от наемодателя, освен ако наемателят умишлено не е причинил вреди, за което дължи да заплати. Важно е тези обстоятелства да бъдат подробно описани в договора за наем между страните, за да се избегнат бъдещи проблеми.

Какви данъци се дължат при продажба на имот?

Ако имате доходи, през календарната година от продажба на един недвижим жилищен имот, то те не подлежат на облагане с данък, ако той е бил ваша собственост в продължение на повече от 3 години, тоест, ако между датата на покупката и датата на продажбата му са изминали повече от 3 години. Не се облагат и доходите, придобити през календарната година от продажба на не повече от два недвижими имота, ако между датата на покупката и датата на продажбата им са изминали повече от 5 години. Доходите от продажба на селскостопански и горски имоти са освободени от облагане, независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата им са изминали повече от 5 години.

Във всички останали случаи доходите от продажбата на недвижим имот се облагат с данък. Размерът му се изчислява, като разликата между продажната и покупната цена на имота се намали с 10% разходи, тоест на облагане подлежи доходът, формиран в случаите, в които имотът е продаден по-скъпо, отколкото е купен. В този случай продавачът е длъжен да подаде годишна данъчна декларация и да внесе данъка не по-късно от 30 април на годината, следваща годината, през която е извършена продажбата. В същия срок продавачът е длъжен да подаде годишна данъчна декларация и когато продажната цена е равна или по-малка от цената на придобиване на недвижимия имот.

Ако даден имот е закупен по време на брака чия собственост е - на единия или и на двамата съпрузи?

Имот закупен по време на брака в общия случай е семейна имуществена общност /СИО/. Това означава, че двамата съпрузи имат равни дялове от имота, равни права и задължения свързани с него, без значение дали в нотариалният акт като собственик е посечен само единият или и двамата. Изключение правят съпрузите, които имат предварително сключен предбрачен договор. В него се упоменава как ще бъде разделена собствеността на имотите придобити по време на брака.

Може ли да се продаде ипотекиран имот?

Може. Разбира се, купувачът трябва предварително да е запознат с това обстоятелство, с условията на ипотеката и оставащата за погасяване сума. Има различни варианти по които се процедира при този тип сделки. За подробна информация най-добре е да се свържете с нас за да можем да отговорим на вашият конкретен случай.

Възможно ли е да получа съдействие за получаване на банков кредит?

Ние от НИБОЗ – Недвижими имоти работим с някои от най-големите банки в страната и предлагаме пълно съдействие при кандидатстване за банков кредит и то абсолютно безплатно! Имаме отвъртени контакти с нашите партньори, с което ви осигуряваме преференциални условия и професионално обслужване. Услугата не е обвързана със задължително закупуване на имот от нас.

Нуждая се от строително-ремонтни и довършителни дейности по апартамента си, предлагате ли такива услуги?

Да, разбира се. Ние сме единствената агенция, която ви помага не само да закупите имот, но и да извършите всички необходими ремонтни дейности по него. Предлагаме изключително качество, отстъпки при закупуването на строителните материали и кратки срокове на изпълнение. Услугата не е обвързана задължително с покупка на имот от нас!

Търся обзавеждане за дома си, мога ли да получа съдействие от вас?

Можете! Ние работим с професионални мебелисти, които ще ви направят индивидуален проект и ще обзаведат апартамента ви изцяло по ваш вкус , съобразен с вашите виждания, като оптимално ще използват всички възможности на вашия дом. Разбира се, като наши клиенти може да се ползвате и от преференциалните ни цени. Услугата НЕ Е обвързана задължително с покупка на имот от нас!


Ако не намирате отговора на вашият въпрос тук, не се колебайте да се свържете с нас. Ние ще ви помогнем да направите най-правилният избор. Ще бъдем до вас и ще ви съдействаме от самото начало, до окончателното финализиране на вашата конкретна сделка.