Как да направим правилна подготовка на градината си за зимните месеци

Есента е тук и с това настъпва необходимата подготовка на градината за дългите зимни месеци. В зависимост от местоположението ви, трайните насаждения сменят своите багри от зелено до червено.

Ежегодните зеленчуци също започват постепенно да изсъхват.След бързането на пролетното озеленяване и върха на лятото, идва ред да затворите вратите на вашата градина и да оставите земята да си почива през идващите месеци. Какво е нужно да се направи когато есента е вече тук?

Отговорът зависи от това колко по-лесно искате да ви бъде през новият пролетен сезон. Няколко внимателни стъпки, изпълнени сега, ще ви спестят усилия в дългосрочен план. Ако искате да намалите обема на работата, с която се сблъсквате по време на разцъфването на пролетта през следващата година, помислете за някои от тези предложения

1. Почистване на гниещи и изсъхнали растения

Освен че изглеждат необуздани, старите растения могат да приютят болести, вредители и гъбички. Премахването на отработените растения от почвената повърхност е задължително. Заравянето на старите растения в градината пък добавя органична материя в почвата, подобрявайки почвената обвивка и цялостното здраве.

2. Премахване на инвазивните плевели, които могат да се задържат през вегетационния сезон

Сега е моментът да се справим с тези ренегати. Изкопайте ги и ги поставете в боклука или ги изхвърлете на есенните горящи купчини. Повечето инвазивни плевели остават жизнеспособни в купчина компост или купчина от плевели, така че се съпротивлявайте на желанието просто да ги преместите в друга част на вашия двор. Премахването на инвазивните растения е единственият начин да се предотврати появата на растения и да се наруши реколта през следващата година.

3. Подгответе почвата си за пролетта

Въпреки факта, че повечето хора остават тази дейност за пролетта, есента е по-подходящо времето за това. В повечето климати, добавянето на хранителни вещества по това време на годината означава, че добавките имат време да започнат да се разпадат, обогатяват почвата и да станат биологично активни. Това също означава, че няма да ви се налага да чакате, докато градината изсъхне през пролетта, за да работи почвата за първи път.

4. Подреже трайни насаждения

Есента е подходящо време за отрязване на многогодишни градински растения. Фокусирайте усилията за подрязване на билки като розмарин, мащерка и градински чай; и зеленчуци като аспержи и ревен.

5. Разделете и засадете луковиците

Въпреки че пролетните цветя отдавна прецъфтяха, други цъфтящи луковици като лилиите цъфтяха напоследък. Време да се изкопаят и да се разделят всички растения, които изглеждаха претъпкани.Ако сте изкопали пролетните цветя за разделяне, сега е времето да ги засадите отново. Нарциси, лалета и моркови са готови да се върнат в почвата за още една година.

6. Събиране и регенериране на вашия компост

Сега, когато топлината на лятото свърши и микробите на природата се настаняват в зимната си дрямка, може да се изкушите да пренебрегнете купчината компост но това би било пропусната възможност по два начина. Първо, материалът, компостиран през лятото, вероятно е готов.Използването на този богат материал за допълване на градинските легла, коригирането на дефицитните почви или озеленяването на тревните площи и озеленяването ще подхрани почвата ви и ще подпомогне растежа през лятото. Второ, почистването на готовия компост означава да се направи път за друга партида, която в повечето райони може да бъде изолирана срещу зимата.

7. Напълнете мулч

Мулчиране през зимата има много от същите предимства като летни мулчиране. Те включват намаляване на загубата на вода, защита на почвата от ерозия и инхибиране на плевелите. Но зимното мулчиране има и други предимства: при преминаването на почвата към по-студено време замръзването и размразяването на земята може да повлияе неблагоприятно върху градинските растения. Добавянето на дебел слой мулч към повърхността на почвата помага да се регулират температурите на почвата и влагата и да се улесни преход към зимата. И тъй като мулчът се разпада, той включва пресен органичен материал в почвата ви.

8. Почиствайте и заточвайте инструменти

Въпреки че повечето градинари знаят, че трябва да държат инструментите чисти и добре омазнени през цялата година, е трудно да се справи с тази задача, когато градинарството е в разгара си. Есента е чудесно време да подмладите живота на вашите инструменти, като им дадете известно внимание. Започнете с миене на инструменти, за да отстраните замърсяванията и остатъците. Ако има ръжда, отстранете с шкурка или телена четка. Наточете мотиките и лопатите с основна мелница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *